Translate /çeviri

17 Haziran 2015 Çarşamba

GENETİK TESTLER - Gen testi

Meme kanseri veya herhangi bir kansere yakalanan kişilerin ortak soru ve kısmen benzer cevap arayışları içinde '' genetik mi ? '' soruları illaki olmuştur.
Ben o kadar sağlıklı besleniyorum,spor yapıyorum,sigara/alkol kullanmıyorum şu zamana kadar ailemde böyle bir öykü yok ama neden? yada doktor doktor gezerken tedaviye başlamadan önce ailenizde böyle birşey varmı? sorularıyla çokca karşılaşmışızdır.
Eskiden kanser bu kadar bilinmiyordu,belki aile de vardı da biz bilmiyorduk yada geçmişten gelen hastalıkların geleceğe aktarımı konusunda yeterli bilgiye sahip değildik.
Artık genetik test diye bize yol gösterici bir test var.Bu testle bizlere olasılıklar sunulmakta,yürüdüğün yolda karşılaşabileceklerin hakkında bilgi verilmekte.
Duruma ;senin kanınla yola çıktıkları bir harita olarak da bakabiliriz...
Çoğu kişi ben genetik testi yaptırmak istemiyorum o psikoloji ile yaşamak istemiyorumda diye biliyor...
Gen testi sonucunda çıkan sonuç ile karşılaşmak,gerçekten kalıtımsal bir hastalık mı? ögrenmek istiyormusunuz?
Ben gideceğim yolu şimdiden bileyim ona göre önlemimi alayım diyenlerdenseniz gen testi yaptırmak iyi bir yol gibi görünmekte.Bu test size daha düzenli kontrole gitmeniz veya riskleri minimum da tutmanız açısından ışık tutacaktır.
Bir başka bilgi de BRCA1 veya BRCA2 genleri veya onun dışındaki gen testi sonucunda, herhangi bir mutasyona yani bozukluğa rastlanması halinde ,doktorunuz gerekli görürse  diğer aile bireylerinden de kan isteyerek onlarında aynı geni incelenebilir.Bu sayede hem sizin hemde sevdiklerinizin sağlığı kontrole alınmış olacaktır.


Elbette bu konu da uzman birisi değilim.O nedenle ;
Fikir ve önerilerine güvendiğim bir uzmanın Prof.Dr.Ercüment Hayri Tekin'in  bu konu hakkındaki bilgilerini ,bu yolu yürüyen veya yürümüş olan  kişilere ışık tutacağını ,aydınlatacağını düşünerek sizlerle paylaşmak istiyorum.



MEME KANSERİ VE GENETİK TESTLER hakkında ;
Prof. Dr. Ercüment Hayri Tekin

Artık günümüzde meme kanseri ve genler arasında bir ilişki olabileceği kanıtlanmıştır. Ailesinde meme kanseri öyküsü olan kişilerin genetik yatkınlığının araştırılması mümkündür.
Şunu belirtmemiz gerekir ki, meme kanserinin erken tanısı için yapılan taramalarda genetik testler kullanılmamaktadır.
Kalıtsal meme kanseri gelişme riskini belirlemede kullanılan genetik testler belirli risk faktörleri varlığında, test sonucuna göre doktor tarafından önerilecek koruyucu girişimleri kabul eden kişilerde uygulanması önerilir. 


Genetik testler;
  • 40 yaş altında / menopoz öncesi başlayan meme kanseri öyküsü olan
  2 veya daha fazla akrabasında meme kanseri saptanmış
  Meme kanseri saptanmış erkek akrabası bulunan
  Aynı memede 2 kez kanser gelişimi öyküsü
 Her iki memede kanser saptanması
  • Herhangi bir yaşta saptanan over kanseri öyküsü olan kişilerde
belirli kriterler gözetilerek hekim tarafından genetik test önerilebilir.


Bu durumlarda hekimin önerisi doğrultusunda değişik genler için genetik analiz yapılması gerekiyor. BRCA1 ve BRCA2 genlerindeki mutasyonların meme ve yumurtalık kanseri gelişimi ile ilintili olduğu bilinmektedir. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki, genetik testler yaşamın her hangi bir döneminde kanser gelişme olasılığının tahminine yöneliktir. Yani kişide %100 kanser gelişeceğini belirtmedikleri gibi kaç yaşında kanser çıkacağı da öngörülemez.
Konuyla ilgili olarak, Genetik Tanı Merkezleri’ne başvurarak genetik danışmanlardan detaylı bilgi alabilirsiniz. Genetik danışmanlar, bu konuda özel eğitim almış; genetik testlerin risk ve yararları konusunda sizleri bilgilendirebilecek , test süreci boyunca ve test sonuçlarını yorumlamada size yardımcı olacak sağlık profesyonelleridir.
Genetik teste başlamadan önce; hastalık öykünüz alınıp, ameliyat sonrası patoloji raporunuzun da incelenmesi ve ardından aile ağacınız çizildikten sonra hekiminizin uygun görmesi halinde sadece kan örneğiniz alınarak başlanacak olan analizin süresi de yapılacak testlere göre sizlere hekiminiz tarafından bildirilecektir.
Tıbbi açıdan şartlarınızın uygunluğu halinde bünyesinde Genetik Tanı Merkezleri olan bazı Eğitim Araştırma Hastanelerinde sağlık güvenceniz dahilinde genetik test uygulanmaktadır.

Bu güzel ve öğretici paylaşımı için Prof.Dr. Ercüment Hayri  Tekin hocamıza teşekkürlerimi sunarım.
Eğer sizlerde yukarıdaki maddelerde sunulara sahipseniz Gen testinizi yaptırabilirsiniz.

Genetik testi yaptırmış ve bu yolda yürümüş ama iyileştikten sonra da yardımcı olmak üzere paylaşımlarda bulunan Canan Perdahlı'nın, gen testinde yaşadığı süreci  ve bu süreçte yapılması gerekenler,özellikle Ankara için adres ve iletişim bilgileri kendi yazmış olduğu şekliyle bizleri aydınlatacaktır.


Canan Perdahlı ; Ankara’da Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genetik Tanı Merkezi'ne genetik testimin yapılması için başvurdum. Sevgili Ferda Pınarlı hocamız benimle yakından ilgilendi. Aile ağacım çıkarıldı, kanım alındı ve 8 haftalık bir bekleme süresi verildi. İlgilenenler için ben hastanenin numarasını vermek isterim. İsteyen dostlarımız 0312 326 00 10’dan 1313’ü arayarak randevu alabilirler. Sevgilerimle...
Not: Yazdığım hiç bir yazı ticari kaygı içermemektedir.Sadece bilinçlendirilme adına fikir ve görüşlerine güvendiğim kişilerin yazısını paylaşmaktayım.Bende bu bilgiler ışığında genetik testimi en kısa sürede yaptırmayı planlıyorum....
                                                                                                                           Sağlıcakla kalın.....

1 yorum: